Vreemde vogels
Vreemde vogels in de kralenwinkel

Een winkel vind je in het algemeen in een winkelstraat. De winkelstraat maakt deel uit van het winkelcentrum. Voor het centrum gelden algemeen gebruikelijke openingstijden. Maandag tot en met zaterdag en een koopavond. Omdat ondernemers graag hun eigen gang gaan wijken ze daar soms van af. Een bordje met openingstijden op de deur geeft duidelijkheid. Maar wat is dan het nut van dat andere bordje met de tekst “open” of “gesloten”? Vreemde vogels geven duidelijkheid.

Twee keer per dag draaien we het bordje om

We volgen de algemeen gebruikelijke openingstijden, er hangt een overzicht met de openingstijden op de deur, binnen is het licht aan en als we open zijn staat het stoepbord buiten. Duidelijk genoeg zou je zeggen, maar toch draaien we dapper twee keer per dag het bordje op de deur om aan te geven of we open of dicht zijn.

Eigenlijk is zo’n bordje totaal overbodig. De reden dat het toch op de deur hangt heeft te maken met de isolerende folie die op de ramen zit. Daardoor is het vanaf buiten niet altijd direct zichtbaar dat er binnen licht brand en dat we gewoon open zijn. Het bordje heeft dus een functie.

Bordje open/gesloten

Hoogste tijd voor een nieuw bordje

Een functioneel wit bordje met zwarte letters dat met twee zuignappen aan het glas is bevestigd. Eigenlijk is het een oersaai bordje op de deur van een hele creatieve winkel. Dat kan natuurlijk niet. Het is de hoogste tijd voor een nieuw bordje besloot Regina. Maar dan wel eentje die de creativiteit van de winkel eer aan doet.

Maar ja, hoe moet het er dan uit gaan zien? We bespraken het met onze goede vriendin Ira, een creabea in hart en nieren. Haar creatieve projecten oogsten altijd bewondering. Met kralen had ze nog nooit gewerkt, maar dat was voor ons natuurlijk wel een voorwaarde. Het bordje moest buiten goed zichtbaar zijn en verder mocht ze het helemaal zelf invullen. Ira nam de uitdaging aan en wij wachtten in spanning af.

Een kilo rocailles kralen

Niet veel later kregen we het verzoek om kleine kraaltjes in een grote variëteit aan kleuren op te sturen. Die hebben we genoeg en stuurden haar een pakketje met een kilo rocailles kralen van 4 mm toe. We weten dat Ira niet van half werk houdt en zonder het oog voor detail te verliezen zaken graag groots aanpakt. Vertwijfeld keken we elkaar aan. Wat staat ons te wachten???

Het creatief centrum van Ira bestaat uit een blokhut in de tuin. Volgestouwd met een keur aan materialen, gereedschappen, fournituren en projecten in wording. Vol goede moed ging ze aan de slag, maar het was te koud. Het hele project verhuisde naar de eettafel in de woonkamer. Daar kwam ze tot de ontdekking dat kralen een eigen leven leiden. Ze stuiteren van de tafel om vervolgens hun eigen weg in een volkomen willekeurige richting over de vloer te vervolgen. Een gripmatje dat dit voorkomt had ze niet.

Het nieuwe bordje met vogels van rocailles kralen
Het nieuwe bordje met vogels van rocailles kralen

Vreemde vogels

Vanaf het begin was het voor Ira duidelijk dat het iets met vogels moest worden. Vogels die vrolijk fluitend en kwetterend naar buiten kijken om aan te geven dat de winkel is geopend. En die na sluitingstijd passanten de rug toekeren om in alle rust van de stilte te genieten.

Het resultaat mag er zijn. We stellen ze even aan je voor.

Tante Nel – Op en top een dame, een lady pur sang. Bon chique volgens de laatste mode en de nieuwste trends.

Herman – Gek op potpouri en overeenkomstig gevederd. Een rasechte dramavogel.

De marinier – De stoere vogel die in alles een uitdaging ziet. Wordt helemaal gek van Herman en zit net iets te vaak met zijn vleugel in het stopcontact.

Tante Dini – Lekker nuchter. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

De burgemeester – De statige vogel die het zootje ongeregeld in het gareel houdt. Let maar op mij, dan komt alles goed.

Tante Lijntje – De gezelligste vogel van het stel. Geniet van het samen zijn en vindt het reuze gezellig samen op een stokkie te zitten. Niet zeuren, gewoon genieten.

PRIJSVRAAG

Wat Ira er niet aan had toegevoegd was de familienaam voor deze vogels. Daarom schreven we een prijsvraag uit. De inzendingen werden genonimiseerd en Ira mocht de winnende naam selecteren. Je ziet ze wel of je ziet ze niet, de winnende naam is Familie Pierewiet.

Achterkant van het bordje
Oogjes dicht en snaveltjes toe...