Kazuri collier in vrolijke zomerse kleuren uit de Kanga serie
Kazuri collier Kanga Happy
Kazuri ketting Frutti Rings in klassiek blauw met wit
Kazuri ketting Frutti Rings klassiek blauw met wit
Logo Kazuri Fairtrade Sieraden, Kenia
Sierlijk fairtrade

Kazuri fairtrade sieraden

Lady Susan Wood startte met Kazuri in 1975 met het doel alleenstaande vrouwen in Kenia een kans te geven een inkomen te realiseren met het maken van sieraden. Met behulp van keramiek workshops hebben zij zich de benodigde technieken eigen gemaakt. Kazuri is gevestigd aan de rand van Nairobi op het landgoed van Karen von Blixen, bekend van de film "Out of Africa". Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot meer dan 350 medewerkers, voornamelijk alleenstaande moeders.

De basis van het keramiek is de klei die wordt gewonnen in het gebied rondom Mount Kenya. In combinatie met het drievoudige bakproces van de kralen zorgt de unieke compacte structuur van de klei voor een zeer harde keramieksoort. Alle kralen worden met de hand gemaakt en beschilderd. Kenmerkend voor de sieraden van Kazuri is de combinatie van lokale en westerse kleuren en patronen. De Nederlandse importeur is betrokken bij de ontwerpen van Kazuri, waardoor de sieraden goed aansluiten bij de modetrends in Nederland.

Kazuri is aangesloten bij de World Fair Trade Organisation. Met de aanschaf van deze mooie sieraden verwen je jezelf en help je tegelijk alleenstaande moeders in Nairobi aan een beter leven en hoop voor de toekomst.

Kazuri betekent "klein en prachtig" in het Swahili, de taal van Kenia.

Fairtrade

Kazuri zorgt goed voor haar medewerkers. Naast een voor Keniaanse begrippen prima inkomen kunnen de medewerkers ook rekenen op gezondheidszorg.

In de kliniek naast de werkplaats kunnen medewerkers èn hun directe familieleden twee keer per week bij een gediplomeerd verpleegster terecht kunnen voor gratis medische hulp, advies, voorlichting en medicijnen.

Indien sprake is van doorverwijzing naar een ziekenhuis vergoedt Kazuri 80% van de medische kosten.

Logo World Fair Trade Organisation (WFTO)

Handgemaakte sieraden

close-up Kazuri keramiek kralen

Alle kralen worden met de hand gemaakt en daarna verwerkt tot halskettingen, armbanden en oorbellen. Eens per week wordt de klei verzameld. De unieke structuur van de klei in combinatie met diverse toevoegingen en bewerkingen zorgen er voor dat het keramiek een hele compacte structuur krijgt. Daardoor worden de kralen zeer sterk en zullen ze niet breken of beschadigen wanneer je ze laat vallen.

Het vormen van de kralen wordt grotendeels zonder mallen gedaan. Nadat de kralen hun vorm hebben gekregen worden ze voor de eerste keer gebakken. Daarna worden de kralen beschilderd en nogmaals gebakken. Om de kraal zijn uiteindelijke diepe glans te geven wordt nog een extra parelmoerlaag aangebracht en worden ze nogmaals gebakken.