Close up Michela Currone met ring en ketting uit de Baiadera Collectie
Michela Currone met ring en ketting uit de Baiadera Collectie
Close up Michela Currone met armband en ketting uit de Frozen Pearls collectie
Michela Currone met armband en ketting uit de Frozen Pearls collectie
Logo Zsiska Design Sieraden, Thailand
Kunst met hars

ZSISKA Design sieraden

Begin jaren 90 vertrok de Amsterdamse edelsmid Siska Schippers naar Thailand en ruilde goud en zilver in voor kunsthars. Experimenten met verschillende technieken en kleurstoffen resulteerden in kralen die door de hoogwaardige (transparante) afwerking net glas lijken. Onder het label ZSISKA Design brengt zij twee keer per jaar nieuwe collecties sieraden uit.

Wie van complimentjes houdt zit goed met de ringen, armbanden, oorbellen en kettingen van ZSISKA. De bijzondere collectie loopt uiteen van klassiek tot extravagant. Het opvallende kleurgebruik en de luxe afwerking maken van de sieraden echte blikvangers.

Één van de voordelen van kunsthars is dat het licht van gewicht is. De sieraden zijn daardoor prettig om te dragen, ook wanneer je kiest voor een sieraad waarin grote kralen zijn verwerkt.

Alle kralen en hangers worden gemaakt van kunsthars. In een deel van de collecties worden extra materialen zoals bladzilver, bladgoud, Swarovski elementen of parels verwerkt. Elk sieraad wordt met de hand vervaardigd. Aan het gieten, polijsten en samenstellen wordt de grootste zorg besteed.

Inspiratie

Siska Schippers en haar ontwerpers vinden inspiratie in de diversiteit aan culturen, kunst, natuur en de opkomende modetrends en kleuren. Het tot leven brengen van de verbeelding en het uiten van de kracht van schoonheid staan in het ontwerpproces centraal.

Van inspiratie tot ontwerp; de Net en Terra Collecties

Handgemaakte design sieraden

close-up ZSISKA kunsthars kralen

Het maken van de kunstharskralen is een proces dat bestaat uit een reeks van handelingen. De kralen met een gekleurde binnenkern en transparante buitenlaag worden in twee stappen gegoten. Kralen en hangers waarin extra materialen worden verwerkt zoals bladgoud, bladzilver en Swarovski elementen ondergaan extra bewerkingen. Eerst wordt de basis van de kraal gegoten. Daarna worden de extra materialen aangebracht en wordt de afwerkingslaag gegoten.

Tijdens de nabewerking worden de kralen gepolijst om oneffenheden en overtollig kunsthars te verwijderen. Na het polijsten krijgen de kralen de mooie glans. Nadat de gaten zijn geboord worden ze tot halskettingen, armbanden, oorbellen en ringen verwerkt.

De kettingen van ZSISKA worden geregen op satijnkoord. Bij veel sieraden wordt tussen de kralen een knoop gelegd. De onderlinge afstand tussen de kralen wordt daardoor vergroot, waardoor de kralen volledig tot hun recht komen. Als sluiting wordt vaak een schuifsluiting gebruikt. Daarmee is het mogelijk de ketting zowel lang als kort te dragen. Sinds 2016 is een deel van de sieraden voorzien van een magneetsluiting.