Kunstobject "De Frats"

Gelderland levert je mooie streken en Winkelcentrum Putten de leukste fratsen. Dat laatste komt op zaterdag 29 juli tot uiting tijdens het nieuwe evenement Fratsen, een waar kunst en cultuurspektakel. Maar nog voordat het zover is leverde Winkelcentrum Putten ons al een frats.

Fratsen, het nieuwe kunst & cultuurspektakel van Winkelcentrum Putten

Wat zijn dat voor fratsen? Een veelgehoorde opmerking wanneer iemand je een streek levert of een grap uithaalt. Kunst en cultuur met een kwinkslag die erin moet resulteren dat de bezoeker een wow-moment beleefd. Kunstenaars, theater, dans, krijtplein, muziek en een compleet Fratsen Beleef & Doeplein (georganiseerd door Kindcentrum Putten) voor de kinderen. Onderdeel van Fratsen is een kunstelement waarbij kunstenaars en ondernemers aan elkaar worden gekoppeld. Daarbij maken de kunstenaars een object met producten van de ondernemer.

Marijke Sondorp

Kunstenares Marijke Sondorp werd gekoppeld aan Beadare. We hebben Marijke volledig vrijgelaten in het te maken kunstobject, zolang het maar geen sieraden werden. Tijdens het kennismakingsgesprek werd duidelijk dat Marijke hoofdzakelijk schildert en tekent. Gelukkig heeft ze ook ervaring met ruimtelijk werk, want daarmee heb je de meeste mogelijkheden om de producten van onze kralenwinkel in te verwerken. We brainstormden over mogelijkheden en wisselden ideeën uit.

Slapeloze nachten

Enkele dagen zagen we Marijke niet meer. Ze had moeite met de realisatie van een ruimtelijk kunstwerk. Geen wonder als je meeste kunstwerken bestaan uit tekeningen en schilderijen. Slapeloze nachten had ze ervan. Hoe moet het eruit gaan zien? Wat wordt het verhaal achter het kunstwerk? En hoe kun je daar de producten van Beadare in verwerken?

Later zagen we haar bijna dagelijks in de winkel. Het proces van creëren was begonnen. Elke keer dat ze kwam was het kunstwerk een stukje verder af. Telkens nam ze kralen en materialen mee voor de volgende fase. Marijke werd steeds enthousiaster over het maken van een ruimtelijk werk. Ze zag nieuwe mogelijkheden en het ontwerp was constant aan wijzigingen onderhevig.

Voor ons was het ontwerpproces een groot mysterie. Marijke vertelde niets. Dat wilden we ook niet, want we wilde haar creatieve uitingen niet beïnvloeden. We zagen haar enthousiasme groeien. Toen de deadline dichterbij kwam had Marijke weer slapeloze nachten. De wijzigingen aan het kunstwerk moesten stoppen, anders zou het nooit afkomen.

Close-up van De Frats
De Frats

De Frats

Eindelijk was het zo ver, Marijke kwam het kunstwerk brengen. Veel vogels hebben een naam die is afgeleid van hun gedrag, uiterlijk of het geluid dat ze maken, vertelt Marijke. Kijk maar naar de roodborst, de kieviet en de koekoek. Dit gaat ook op voor “De Frats”.

Een frats is een ander woord voor “grap”. Volgens Marijke wordt een kraal ook wel een frats genoemd: Je denkt dat je iets hebt, maar door het gat is het eigenlijk minder. Deze opgezette vogel heeft duizend jaar geleden aan de andere kant van de wereld gewoond. Door extreme weersomstandigheden rolden de veren zich op en verdroogden. In elke opgedroogde, soms versteende veer ontstond van binnenuit een gat. Net zoals bij kralen. Zo is deze Frats aan zijn naam gekomen.