Behandeling tumor via katheter
Foto: Boston Scientific

Stel je verkoopt een innoverend product aan ziekenhuizen en je hebt een concurrent met een gelijksoortig product. Jouw product is aanmerkelijk beter. Ondanks dat je dit haarfijn kunt uitleggen hebben zelfs de meest vooraanstaande oncologen moeite het verschil te begrijpen. Het overkwam Gerrit-Jan de Nooij van Boston Scientific. Samen met Beadare werkte hij een oplossing uit waarmee het verschil voor iedereen binnen één minuut duidelijk is.

Bestrijding van tumoren

Het product waar het om gaat is een middel om tumoren te bestrijden. Kleine bolletjes (spheres) met een diameter die kleiner is dan de dikte van een haar. Door dit in combinatie met een cytostaticum (beter bekend als chemo) via een katheter in de vaten van de tumor in te brengen wordt deze zeer lokaal bestreden.

De spheres verstoppen de vaten waardoor de bloedstroom in de tumor wordt vertraagd of volledig stopt. Het cytostaticum dat aan de spheres zit trekt via de wand van de vaten de tumor in. Deze combinatie zorgt ervoor dat de groei van de tumor sterk wordt afgeremd of zelfs wordt vernietigd.

Video-animatie van de werking van dit product
Video: Boston Scientific

Het product van de concurrent bestaat ook uit bolletjes (zij noemen het beads). Deze zijn aanzienlijk groter en hebben in tegenstelling tot de spheres niet allemaal dezelfde maat. Hierdoor zit er meer ruimte tussen de bolletjes in de vaten. Daardoor wordt de bloedstroom minder afgeremd en is er minder raakvlak tussen de bolletjes en de vaatwand, waardoor minder cytostaticum de tumor intrekt.

Waarom begrijpt de oncoloog dit niet?

De oncoloog begrijpt dit best wel. Dit is iets wat in het eerste jaar middelbaar onderwijs tijdens een natuurkundeles wordt uitgelegd met een pot knikkers en een kan water. Echt waar, zo simpel is het verschil! Waarom is het dan zo moeilijk dit aan medici uit te leggen?

Een oncoloog heeft dagelijks te maken met complexe materie. Er zijn vele soorten tumoren, ieder met specifieke kenmerken die vragen om verschillende behandelmethoden. Elke patiënt is weer anders. De arts moet rekening houden met andere medicatie en aandoeningen. Wat voor de ene patiënt werkt hoeft niet per definitie voor een andere patiënt een oplossing te zijn. Wie zo intensief met complexe zaken bezig is heeft de neiging een simpele uitleg op een complexe manier te beoordelen. Bovendien zijn de bolletjes zo klein dat ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Laat staan dat je het verschil ziet.

Maak het verschil zichtbaar

Gerrit-Jan had ook een oplossing voor dit probleem. Door de bolletjes enorm te vergroten wordt het verschil zichtbaar en de uitleg vergemakkelijkt. Kralen leken hem de beste oplossing. Aan ons de vraag of wij daarin mee wilden denken. Nadat we de verschillende maten van de spheres en beads van micron naar een equivalent in millimeters hadden omgerekend hebben we verschillende prototypes gemaakt. De echte uitdaging kwam na het akkoord om het prototype verder uit te werken.

Presentatie prototype spuiten met kralen
Presentatie prototype tijdens een internationale radiologen training voor leverkanker behandelingen. (Foto: Gerrit-Jan de Nooij)

Kralen, wetenschappers en juristen

Wetenschappers hadden precies uitgerekend welke maten kralen gebruikt mochten worden. Per millimeter oplopend, van 4 tot en met 13 millimeter. Dus ook de oneven maten die in Nederland niet gangbaar zijn. Voor het vergelijk van het concurrerende product was zelfs uitgerekend hoe de aantallen van de verschillende maten zich onderling moesten verhouden. Om kleurverschil tussen de verschillende maten kralen te voorkomen moesten alle kralen van dezelfde fabriek afkomstig zijn.

Ook de juristen hadden zich over het verhaal gebogen. Zij wilden er zeker van zijn dat het productvergelijk niet zou leiden tot rechtszaken. Om dat te waarborgen werd een verklaring met de maximale afwijking van de maat verlangd. De kralenwereld is allesbehalve exacte wetenschap. Een 8 millimeter kraal kan bijvoorbeeld net zo goed 7,5 of 8,4 millimeter zijn. Vanuit dit perspectief is het natuurlijk grappig dat de concurrent de benaming beads (het Engelse woord voor kralen) gebruikt. We vonden een leverancier die de garantie gaf dat de kralen maximaal 0,2 millimeter konden afwijken en dat volstond.

Spuiten met kralen maken het verschil duidelijk
Dankzij de kralen in de spuit is het verschil tussen de producten direct duidelijk.

Iedereen snapt het binnen één minuut

Het verschil tussen de producten wordt nu gepresenteerd met twee spuiten met kralen. Keurig verpakt in een originele productverpakking, zodat het na het gesprek als herinnering kan worden achtergelaten. In één oogopslag is duidelijk in welke spuit de minste ruimte tussen de kralen zit en in welke spuit de de kralen het meeste contact hebben met de wand van de spuit. Over de concurrent wordt nu minder dan één minuut gesproken en is het bestrijden van kanker weer het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Opmerking: Ben je op deze pagina gekomen omdat je op zoek bent naar informatie over kankerbestrijding en vraag je je af of dit een oplossing zou kunnen zijn? Neem dan contact op met je eigen arts. Dat is de enige persoon die kan beoordelen of de in dit artikel genoemde producten een antwoord zijn op jouw vraag.