Burgemeester Lambooij draait een oogje aan een kraal
Burgemeester Lambooij draait het eerste oogje

Op donderdag 4 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Gemeente Putten plaats. Traditiegetrouw is daaraan een thema verbonden. Dit jaar was het thema "Creatief Putten" waarbij een aantal workshop aanbieders de mogelijkheid werd geboden zichzelf te presenteren. Wij waren er ook en samen met de aanwezige Putters & Puttenaren maakten we een sieraad voor mevrouw Lambooij.

Workshop tijdens een nieuwjaarsreceptie. Wat ga je doen?

Tijdens een nieuwjaarsreceptie moet alles vlekkeloos verlopen. Zeker als het de nieuwjaarsreceptie van de gemeente betreft. Daarom was er in december al een informatiebijeenkomst waar we werden verwacht. Tijdens de introductie werd duidelijk gemaakt dat Gemeente Putten het zou waarderen dat er behalve een presentatie van de workshop en producten ook werkelijk een workshop zou plaatsvinden. Niet noodzakelijkerwijs met alle aanwezigen, maar wel in de zin van een activiteit of demonstratie die een indruk geeft wat er tijdens een workshop wordt gedaan.

Rondbektang en kraal met oogjes
Oogjes draaien

Opeens was daar die vraag aan alle deelnemers: "Wat gaan jullie doen?". En op hetzelfde moment realiseerde ik me dat werd bedoeld "Wat gaan jullie doen wat ook een bijdrage levert aan de beleving van de bezoekers van de receptie?". Ehhhhh.... We hadden natuurlijk overal aan gedacht, alleen net niet daar aan. Ik was de laatste die de vraag moest beantwoorden, dus ik kon nog wat bedenken.

In een fractie van een seconde flitst er van alles door je hoofd. Wat kun je doen met zo'n grote groep mensen? Ze komen voor de receptie, niet voor een workshop. Hoe zorg je ervoor dat deelname simpel is, niet teveel tijd kost en toch voor iedereen leuk is? Hoe kun je de workshop een integraal onderdeel van de nieuwjaarsreceptie laten zijn? Hoe...? Wat...? Uit het niets was daar opeens een flashback naar een opmerking van jaren geleden: "We maken een 'ambtsketting' voor de vrouw van de burgemeester".

Een ambtsketting is voorbehouden aan de burgemeester zelf, maar een sieraad voor de vrouw van de burgemeester was natuurlijk een mooi uitgangspunt. Wanneer je dat samen met de aanwezigen maakt vormt de workshop een mooie toevoeging aan de nieuwjaarsbijeenkomst. Vele handen maken licht werk. En daar was het. Simpel, laagdrempelig en leuk voor iedereen. Precies op tijd voordat het mijn beurt was om te antwoorden.

Moodboard met de vlag van Putten als uitgangspunt
Moodboard

Een sieraad voor mevrouw Lambooij

Het idee was er, maar hoe vul je het in? Wat voor ketting gaat het worden? Welke kleur? Lang? Kort? En wat wordt het verhaal van de ketting, want tot nu toe is het vooral ons verhaal. We maakten een moodboard met de vlag van Putten als uitgangspunt. Daarmee waren direct de kleuren van de ketting bepaald. Om een link te leggen naar Putten Bomendorp, waar de burgemeester nauw bij is betrokken, voegden we kralen en bedels in de vorm vaan blaadjes toe. Gemaakt door Putters en Puttenaren. Een sieraad met een verhaal.

Het ontwerp van de ketting
Het ontwerp van de ketting

Iedereen deed mee

Aanwezigen werd gevraagd met een rondbektang een oogje aan een kraal te draaien. Burgemeester Lambooij had de eer voor het eerste oogje. Velen volgenden hem. Mannen, vrouwen, wethouders, raadsleden, burgers, ondernemers en zelfs de sterke arm der wet draaiden oogjes. De tijd was krap, maar tegen het einde had Regina de ketting volledig in elkaar gezet en was het tijd het sieraad aan mevrouw Lambooij te overhandigen.

We hebben ervan genoten Putters en Puttenaren met behulp van kralen en oogjes met elkaar te verbinden en bedanken iedereen die aan de ketting heeft meegewerkt.

Regina doet mevrouw Lambooij haar ketting om
Regina doet mevrouw Lambooij haar ketting om
Logo Putten Bomensorp