Pimpernoot
Pimpernoot

“Dik Lubbersen en het Pimpernoten Polssieraad”, het zou zomaar de titel van een spannend jongensboek of stripverhaal kunnen zijn. Dat is het natuurlijk niet, want dit blog gaat over sieraden, kralen en verhalen. Dit is het verhaal van Dik Lubbersen en het Pimpernoten Polssieraad. Een verhaal dat begint en eindigt op Landgoed Schovenhorst.

Landgoed Schovenhorst

Net buiten Putten ligt het 160 jaar oude Landgoed Schovenhorst. Het is beroemd om zijn vijf bomentuinen die in de 19e en 20e eeuw ontstonden als kwekerij- en bosbouwexperimenten. De experimenten met boomzaden uit verschillende werelddelen zorgen ervoor dat iedere boom zijn eigen verhaal vertelt.
Dik is werkzaam als vrijwilliger op het landgoed. Tijdens zijn werkzaamheden voor de educatieve campagnes van het landgoed vertelt hij graag de verhalen van de bomen aan de jeugd. Onlangs vond hij bijzondere nootjes op het landgoed en besloot daarmee zijn eigen verhaal te maken.

Pimpernoot (Staphylea pinnata)

De nootjes die hij vond lagen onder de Pimpernoot. Een snelgroeiende struik die ongeveer drie meter hoog wordt en afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en Midden-Europa. Ook in België en Nederland wordt deze struik aangeplant. De naam Pimpernoot is enigszins misleidend, de struik draagt namelijk geen noten maar zaden. Deze zitten in opvallende blaasvormige omhulsels en als je ermee schudt dan hoor je ze rammelen. De vrijwel ronde zaden worden “noot” genoemd.
Vroeger gebruikten de paters de pimpernoten om paternosters (rozenkransen) van te maken. In België wordt de struik nog steeds Paternosterbollekesboom genoemd en in Brabant wordt de struik ook wel Klootzakkenboom (oeps...) genoemd.

Sieraad van de natuur

Dik kwam op het idee om van de noten een armband te maken om zo een stukje Schovenhorst bij zich te kunnen dragen. Nadat hij in alle noten een gaatje had geboord kwam hij in de winkel met de vraag of we hem met het uitwerken van zijn idee wilden helpen. We hebben diverse ontwerpen met hem doorgenomen waarna hij zelf een meervoudige armband met verdelers heeft gemaakt. De matbruine kleur van de Pimpernoten maakt de noten zeer geschikt voor heren sieraden.

Armband gemaakt van Pimpernoten

Armband voor dames en heren

Met armband en een mooi verhaal verliet Dik de winkel. Klaar om het verhaal tijdens de volgende rondleiding door te geven. Nou ja, bijna klaar dan. De volgende dag stond Dik weer in de winkel. Met nog meer Pimpernoten. Want als de natuur zoveel te bieden heeft, waarom zou je het dan niet delen? Om vervolgens ook een armband voor zijn collega Herma Bakker te maken.

Logo Putten Bomensorp