Foto met personen waarvan de schaduw anders is dan zijzelf.
Wie ben ik?

De wereld is ingedeeld in hokjes. Wie niet in een hokje past heeft een probleem. In de online wereld geldt dat nog veel sterker. Alles is digitaal. Nul of één, waar of niet waar. Je kunt je winkel maar beter in de goede hokjes parkeren, anders word je op het internet niet meer gevonden. We dachten dat op orde te hebben, totdat Facebook onlangs een wijziging doorvoerde. Plotseling vraag je jezelf af “Rara, wie ben ik?”.

Kralenwinkel

Opeens weet je het, we beginnen een kralenwinkel. Een winkel waar je kralen kunt kopen en waar je tevens terecht kunt voor sieraden, workshops en reparaties. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en komt direct tot de ontdekking dat het begrip “kralenwinkel” niet voorkomt in de lijst met hokjes waar je uit mag kiezen.

Hobbywinkel, sieradenwinkel, winkel in mode-accessoires

Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer je een kralenwinkel online wilt aanmelden bij zoekmachines, social media en websites met bedrijfsvermeldingen. Een kralenwinkel is een hobbywinkel, maar niet elke hobbywinkel is een kralenwinkel. Selecteren we sieradenwinkel, dan sluiten we kralen en hobby weer uit. Kies je voor een winkel in mode-accessoires, dan is de verwachting dat je ook tassen, riemen verkoopt. Maar dat zit niet in ons assortiment.

Zijn we dan juwelier?

Hoewel we die suggestie meer dan eens hebben gehoord vonden wij eigenlijk van niet. Bij het begrip “juwelier” denk je direct aan edelmetalen. Er is wel een overlap. Je kunt bij ons terecht voor het knopen van parelsnoeren, we verkopen parels en edelsteenkralen en op verzoek leveren we ook gouden of zilveren siersluitingen. Daar houdt elk vergelijk op. Voor gouden of zilveren colliers, trouwringen, uurwerken en werkzaamheden als solderen, smeden of het zetten van edelstenen kun je bij ons niet terecht. Daarom vinden wij juwelier niet de juiste benaming.

Armbandjes van natuursteen

Wat is er gebeurd?

Bij het online aanmelden van de winkel en de website moet je een categorie selecteren waarin je bedrijf past. Je raadt het al, “Kralenwinkel” is meestal geen optie die je kunt kiezen. Vaak mag je meerdere categorieën kiezen en dan selecteren we alles wat een raakvlak met de winkel heeft. De enige positieve uitzondering is Google. Daar selecteer je een primaire categorie (Jawel!!! Kralenwinkel is een beschikbare categorie) en branches waarmee je een raakvlak hebt als secundaire categorieën.

Facebook biedt de mogelijkheid om drie categroieën te selecteren. Het begrip “kralenwinkel” kennen ze niet. Wel “hobbywinkel” en “sieradenleverancier”. Sieradenwinkel was mooier geweest, maar die optie was er simpelweg niet. Sieradenleverancier inmiddels ook niet meer. Door een wijziging bij Facebook stonden we opeens als groothandel geregistreerd. Onjuist, want Beadare is geen groothandel in kralen of sieraden. De enige optie die Facebook geeft om duidelijk te maken dat je sieraden verkoopt is aan te geven dat je juwelier bent. Wat nu?

Zijn we dan toch juwelier?

Het woord “juwelier” heeft een dubbele betekenis. Enerzijds wordt hiermee het beroep bedoeld van een persoon die handelt in juwelen, de juwelenhandelaar. Anderzijds is “juwelier” een gebruikswoord voor een winkel alwaar men sieraden en andere parafernalia aan kan schaffen, ook wel juwelierszaak genoemd.

Een juweel of sieraad is elk object dat (hoofdzakelijk) op het lichaam wordt gedragen met de bedoeling dat te verfraaien. Hoewel juwelen en sieraden dezelfde functie hebben zijn ze niet aan elkaar gelijk. Een sieraad kan van elk willekeurig materiaal zoals glas, kunsthars, of edelmetaal zijn gemaakt. Een juweel is altijd gemaakt van een edelmetaal en bezet met edelstenen. Ga je af op het woordenboek van Van Dale, dan beperkt de definitie van juwelen zich tot bewerkte edelstenen.

Of we juwelier zijn is maar net hoe je het bekijkt. In de winkel vind je een divers assortiment sieraden en parafernalia. Dat maakt dat Beadare een juwelierszaak is. Dus zijn we juwelier! We handelen in sieraden, niet in juwelen. Tenzij je uitgaat van de definitie van Van Dale zijn wij geen juwelier van beroep. Voor ons maakt het geen verschil, we zijn tenslotte kralologen.

Bloemen gemaakt van natuursteenkralen en verwerkt tot armband

Wat?!? Parafernalia?!?

Parafernalia, het woord zal je vast niet zijn ontgaan. In de tegenwoordige tijd betekent dit “bij iemand of iets horende zaken” of “een verzameling van min of meer kostbare spullen, zoals sieraden en juwelen”. De herkomst van dit woord gaat terug tot in de 16e eeuw. Toen verwees dit woord naar het huwelijksgoed dat de bruid naast haar bruidsschat met zich meebracht.

Online juwelier

Online ontkomen we er niet aan de winkel als juwelierszaak te registreren. In werkelijkheid is er een wereld van verschil tussen de traditionele juwelierszaak en een kralenwinkel of sieradenwinkel. Ook al heeft Regina de vakopleiding tot juwelier succesvol doorlopen, er is nog steeds een onderscheid tussen een kraloloog en een juwelier. Dat is maar goed ook, ieder zijn vak.